Morwa biała (Morus alba L – folium) najczęściej kojarzona jako pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego, jest to drzewo liściaste osiągające 10 m wysokości, o owocach przypominających kształtem jeżyny. Najpopularniejsze gatunki to morwa biała i morwa czarna. Ojczyzną jej są Chiny, gdzie od kilku wieków ceni się jej właściwości lecznicze.
Jak to działa?
Białe morwy zawiera związki, które mają podobne efekty co leki stosowane w cukrzycy typu 2. Spowalniają rozkład cukrów w jelitach tak, że są one powoli wchłaniane do krwiobiegu. To pomaga organizmowi utrzymać poziom cukru na odpowiednim poziomie.
Ponadto są bogate w kwasy organiczne, witaminę C, pektyny, błonnik, karoten. Te składniki mogą skutecznie leczyć zapalenie migdałków, kaszel, gorączkę, biegunkę, bóle głowy i stany zapalne.
Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą znacząco obniżyć poziom cholesterolu, a przy stosowaniu przez dłuższy czas mogą zapobiegać chorobom serca.
Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Teksasie, morwy białe są bogate w resweratrol i fenol, które mogą skutecznie leczyć różne rodzaje raka i choroby serca.
Białe morwy mają zdolność do eliminowania nadmiaru cukru z krwiobiegu, ponadto zapobiegają skokom insuliny we krwi po zjedzeniu posiłku.
Na raka i miażdżycę
Co jeszcze?
Nalewka z liści morwy jest zalecana przy przeziębieniach jako środek przeciwgorączkowy, a przy anginie dzięki właściwościom ściągającym śluzówkę działa odkażająco.
Substancje aktywne liści morwy obniżają także stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko miażdżycy. Wyciągi z liści działają przeciwzapalnie oraz chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem. Obniżają aktywność tyrozynazy, zapobiegają tworzeniu się ciemnych plam na skórze. Wykazano również, ze regularne spożywanie konfitury z morwy chroni komórki przed uszkodzeniem oraz opóźnia ich starzenie się.
mod