Dlaczego warto jeść seler?
Ma mniej kalorii niż ziemniaki, już pół szklanki ugotowanego selera zawiera mniej niż 20 kalorii, za to około 500 mg potasu, 1 mg żelaza i 5 mg witaminy C.Poza tym, seler jest dobrym źródłem błonnika, ponieważ składa się głównie z celulozy i hemicelulozy. Błonnik zapewniają nie tylko regularne wypróżnianie się, ale także pomaga regulować wchłanianie składników odżywczych, co może regulować apetyt. Ponadto, seler:
1.Jest idealnym źródłem składników mineralnych min. fosforu, magnezu i potasu, który łagodzi wzdęcia i gazy. Seler ma mnóstwo naturalnego błonnika, który pomaga schudnąć i „czyści jelita”
2. Zawiera witaminy B1, B2, A, C, E i K
3. Wspomaga leczenie nerek
4. Reguluje wypróżnienia i wspomaga pracę układu pokarmowego
5. Aktywuje metabolizm
6. Rozluźnia i odpręża nerwy. Kiedy jesteśmy zestresowane, jemy zazwyczaj więcej i częściej sięgamy po słodycze i niezdrowe przekąski.
7.Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
SURÓWKA Z SELERA
1 mały korzeń selera
1 jabłko
1/2 białej cebuli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej kolendry (może być natka pietruszki)
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka orzechów włoskich
sól do smaku
*jeśli seler jest duży, można dodać nieco więcej oliwy z oliwek, wówczas surówka będzie lepsza i bardziej wilgotna.
WYKONANIE
W miseczce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, kurkumę i musztardę.
Selera obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę i kolendrę. Polać sosem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest, aby sałatka postała godzinę, wówczas seler nieco zmięknie, a aromaty i smaki dokładnie się połączą.Ja nie dodawałam soli, ale możesz dodać sól do smaku. Na koniec posypać sałatę orzechami włoskimi. (za: http://gurbacka.pl/)