Lubicie kotlety mielone, ale znudziła Wam się ich klasyczna wersja? W takim razie ten przepis może przypaść Wam do gustu. Odpowiadamy na pytanie, co się stanie, jeśli wrzucimy na patelnię mielone mięso i równie mielonego bakłażana. 

Pomysł może i brzmi wykwintnie, ale uspokajamy - potrzebne są do niego jedynie proste i łatwo dostępne składniki. Sam sposób przygotowania też nie jest przesadnie skomplikowany, zaś walory smakowe są doprawdy satysfakcjonujące. 

Potrzebne składniki: 

1 nieduży bakłażan
350 g mięsa mielonego 
pół pęczka koperku
1 albo 2 ząbki czosnku
około 3 łyżek kaszy manny
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania: 

Na początek kroimy naszego bakłażaną w drobną kostkę. Co ważne, nie obieramy go ze skórki. Siekamy koperek, a także obieramy i siekamy czosnek. 

Do miski wkładamy mięso, pokrojonego bakłażana, koperek i czosnek. Wbijamy jajko, a także dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kaszę. Ponownie dokładnie mieszamy. 

Następnie formujemy kotleciki (najlepiej, aby nie były za grube) i smażymy z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby wytraciły nadmiar tłuszczu. 

Jak przystało na mielonego, nasze kotlety idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami, ale jako dodatek dobrze sprawdzą się też frytki. 

Życzymy smaczego!

daug