Placki z ziemniaków i kaszy gryczanej

Przygotowanie:

450g ziemniaków
100g suchej kaszy gryczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
płaska łyżeczka soli, pełna łyżecza zmielonego pieprzu.
masło sklarowane lub olej rzepakowy


1.Kaszę gryczaną gotujemy w 200 ml osolonej wody, 5 minut dłużej niz w przepisie (powinna być rozgotowana)
2.Ziemniaki obieramy, scieramy na drobnej tarce i mieszamy z ostudzoną kaszą, mąką, jajkiem i przyprawami oraz pietruszką.
3.Formujemy nieduże, okrągłe i dość grube placki; smażymy na złoty (brązowawy) kolor z obydwu stron.

Smacznego!

***

Zupa z dyni na mleku

Składniki:
  • 1 kg dyni bez pestek i skóry
  • 1 l mleka
  • łyżeczka cukru
  • pieprz, sól
Sposób przygotowania:


Obraną i pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku i gotować, aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Dynię posolić, zmiksować. Mleko mocno zagrzać, zalać nim mus z dyni, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Zagotować.

Zupa z dyni na mleku doskonale smakuje z zacierkami, grzankami z bułki, makaronem.


***
Kotlety ze śledzi

Składniki:

1 kg świeżych śledzi
2 łyżki śmietany
2 jaja
1/2 szklanki oleju
20 dag tartej bułki
sól
2 cebule

Sposób przygotowania:
 
Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć ości, zemleć w maszynce. Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc. W misce wymieszać zmielone śledzie, cebulę, łyżkę tartej bułki, śmietanę, wbić jajka i posolić. Jeszcze raz dobrze wymieszać i formować małe kotleciki. Obtaczać je w tartej bułce i smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sała­tą ze śmietaną.

***

Karp po staropolsku (przepis z 1881 roku)

Oczyścić z łuski karpia, rozpłatać, wypłukać, pokroić na części, naciąć trochę na grzbiecie i osypać solą. Gdy usłonieje, wytarć na sucho serwetą, pomoczyć w rozbitych jajach, utarzać w sucharku, położyć na rozpalone masło i usmażyć. Wydać osypawszy podsmażoną w maśle pietruszką lub obłożyć go jaką stosowną jarzyną, jako to: groszek, szpinak, szczaw, czerwona kapusta. 

SMACZNEGO!