Placki z ziemniaków i kaszy gryczanej
Przygotowanie:
450g ziemniaków
100g suchej kaszy gryczanej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
płaska łyżeczka soli, pełna łyżecza zmielonego pieprzu.
masło sklarowane lub olej rzepakowy
1.Kaszę gryczaną gotujemy w 200 ml osolonej wody, 5 minut dłużej niz w przepisie (powinna być rozgotowana)
2.Ziemniaki obieramy, scieramy na drobnej tarce i mieszamy z ostudzoną kaszą, mąką, jajkiem i przyprawami oraz pietruszką.
3.Formujemy nieduże, okrągłe i dość grube placki; smażymy na złoty (brązowawy) kolor z obydwu stron.
Smacznego!
***
Zupa z dyni na mleku
- 1 kg dyni bez pestek i skóry
- 1 l mleka
- łyżeczka cukru
- pieprz, sól
Obraną i pozbawioną pestek dynię pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzątku i gotować, aż zmięknie (ok. 15-20 minut). Dynię posolić, zmiksować. Mleko mocno zagrzać, zalać nim mus z dyni, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Zagotować.
Zupa z dyni na mleku doskonale smakuje z zacierkami, grzankami z bułki, makaronem.
***
Kotlety ze śledzi
Składniki:
1 kg świeżych śledzi
2 łyżki śmietany
2 jaja
1/2 szklanki oleju
20 dag tartej bułki
sól
2 cebule
Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sałatą ze śmietaną.
***
Karp po staropolsku (przepis z 1881 roku)
Oczyścić z łuski karpia, rozpłatać, wypłukać, pokroić na części, naciąć trochę na grzbiecie i osypać solą. Gdy usłonieje, wytarć na sucho serwetą, pomoczyć w rozbitych jajach, utarzać w sucharku, położyć na rozpalone masło i usmażyć. Wydać osypawszy podsmażoną w maśle pietruszką lub obłożyć go jaką stosowną jarzyną, jako to: groszek, szpinak, szczaw, czerwona kapusta.
SMACZNEGO!