Kiszone Pomidory
Składniki:
2 kg pomidorów( najlepiej małych i twardych )
2 litr wody
100 g soli
baldaszki kopru
kilku centymetrowy kawałek korzenia chrzanu
gorczyca
8 ząbków czosnku
kawałek papryczki chili
Przygotowanie :
Osuszyć słoiki i wieczka. Wlać do garnka wodę i dodać sól. Zagotować. Po zagotowaniu zalewy, poczekać do wystudzenia. Pokroić czosnek na mniejsze kawałki, a papryczkę w drobne paseczki. Korzeń chrzanu obrać.
Kiszenie pomidorów: do wyparzonych słoików włożyć kilka wiórek chrzanu , dwie szczypty gorczycy i szczyptę pokrojonego czosnku. Ułożyć pomidory jeden koło drugiego. Na górę włożyć baldaszek kopru , kilka paseczków papryczki chili i jeszcze kilka wiórek chrzanu. Wszystko zalać wystudzoną zalewą.
Zakręcone słoiki odstawić na tydzień
Kiszone Pomidory są gotowe!
Osełki z kapusty
Składniki:
500 g białej kapusty,
2 łyżki stopionego masła,
100 g margaryny,
1 szklanka mąki,
pół szklanki śmietany,
1 jajko,
1 łyżka nasion sezamu,
sól i przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekać i posolić. Smażyć na maśle pod przykrywką. Schłodzić i zmielić. Przetrzeć przez sito. Dodać mąkę, margarynę, śmietanę i doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na grubość 2 cm. Wyciąć podpłomyki przy pomocy szklanki. Posmarować każdy kawałek masłem, posypać sezamem i umieścić w piekarniku do 180 stopni. Osełki z kapusty wypiekać na złoty kolor. Podawać na gorąco ze śmietaną
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami
Składniki:
10 ziemniaków
2 pomidory
10 pieczarek
cebula
6 plasterków sera żółtego
kubeczek śmietany 18%
jajko
kulka mozzarelli
przyprawy: sól ziołowa, pieprz czarny, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki
- Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę w cienkie półplasterki i całość przesmażamy na patelni z dodatkiem pieprzu i soli ziołowej.
- Pomidora i mozzarellę kroimy w plasterki.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami (ja użyłem dwóch mniejszych naczyń do zapiekania):
-
ziemniaki
-
ser żółty
-
pieczarki z cebulką
-
ziemniaki
-
pomidory posypane bazylią i oregano
-
śmietana z jajkiem
-
mozzarella
Całość pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C
Życzymy Smacznego!