Kwaśnica to regionalna zupa podawana w karczmach u podnóża chociażby Tatr. (...) Aby odtworzyć jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować zupę na wędzonych żeberkach. Starałam się odtworzyć oryginalny smak kwaśnicy, którą serwują zakopiańskie karczmy. Kwaśnica góralska ma w sobie posmak wędzonki. Przypomina trochę w smaku tradycyjny kapuśniak, choć moim zdaniem jest od niej smaczniejsza. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonała na chłodne dni. Da nam energii na wiele godzin.
(Dla 6 osób)
Składniki:
- 50 dkg wędzonych żeberek (może być też wędzony boczek razem z żeberkami)
- 15-20 dkg wędzonego boczku (dajemy jeśli mamy same wędzone żeberka)
- 400g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, malutki kawałek selera, kawałek pora)
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 suszone grzybki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku (użyłam mielonego)
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- cukier
- magii (wedle smaku)
Żeberka poporcjować, boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie i suszone grzyby. Po 15 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki.
Po 20 minutach dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy dodać tylko trochę soku lub w ogóle. Gotować jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle. Można zrobić ewentualnie zasmażkę dodając 1-2 łyżeczki mąki, ale nie jest to konieczne gdyż zupa i tak jest gęsta i treściwa. Dodać do zupy i pogotować jeszcze 10 minut.
Doprawić zupę solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. W razie potrzeby dodać nieco cukru. Wyjąć liście laurowe i por.
Kwaśnicę podawać gorącą z porcją żeberka na talerzu i pieczywem.
Smacznego!
Za: Helen G./http://domowe-potrawy.pl/