Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej, niż zimna? To zjawisko zaobserwował w 1963 Erasto Mpemba z Tanzanii. Opisano je w 1969 roku i znane jest jako efekt Mpemby. Naukowcy od dawna sprzeczają się, co za nie odpowiada. Teraz zaproponowano ciekawe wyjaśnienie.

Naukowcy z Uniwersytetu Southern Methodist w Teksasie i chińskiego Uniwersytetu Nanjing uznali, że wynikiem takiego zachowania wody są wiązania wodorowe, które występują między cząsteczkami wody. Ich obecność ma sprzyjać formowaniu sieci krystalicznej. Te wiązania zmieniają się w wyższych temperaturach - jest ich wówczas więcej. To pozwala na łatwiejsze wytworzenie struktury krystalicznej.

Efekt Mpemby opisywali już Arystoteles, Franci Bacon oraz Kartezjusz. Zaproponowana teraz koncepcja wiązań wodorowych jako odpowiedzialnych za efekt wydaje się najbardziej prawdopodobna.

ol/interia.pl