Makaron z białym serem i boczkiem... Danie idealne na jesienne smutki. Warto przygotować je od razu w podwójnej albo potrójnej nawet ilości - znika szybciej, niż można pomyśleć. Smacznego!

Składniki na wielki gar:

- 1 op. makaronu świderki (500 g)
- 2 x 250 g białego sera półtłustego
- 70 dkg boczku wędzonego (najlepiej kupić pokrojony w plastry)
- 6 cebul
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Boczek pkroić w cienki paseczki i mocno podsmażyć na patelni na chrupko. Cebulę pokroić w piórka i na oleju zasmażyć ją na miękko, obficie doprawiając podczas smażenia solą i pieprzem. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, podczas gotowania pokruszyć w rękach do miski biały ser i posiekać szczypiorek. Do odcedzonego makaronu dodać usmażony boczek (odlewając wcześniej wysmażony z niego tłuszcz), cebulkę, ser oraz szczypiorek i mieszać wszystko razem na małym gazie, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

mod