Tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej - w Polsce popularna zwłaszcza na Podlasiu, ale również na Kurpiach. Podstawa - to ziemniaki z boczkiem. Naprawdę pyszne - w sam raz na niezobowiązujący, sobotni obiad.
- ziemniaki 9 szt.
- cebula 1 szt.
- wędzony boczek lub mielone mięso 30 dag
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól 1 płaska łyżka
- majeranek 1 łyżka
- jelito wieprzowe cienkie 1,5 m
Ziemniaki trzemy na pulpę (lekko odciskamy z wody), lub kroimy w malutką kostkę, dodajemy startą cebulę i grubo zmielone mięso lub pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Przyprawiamy suchymi przyprawami do smaku, mieszamy składniki i szprycą napełniamy na luźno jelito wieprzowe. Oba końce jelita zawiązujemy.
Kiełbasę parzymy w 80 stopniach Celsjusza 15-20 minut, studzimy w zimnej wodzie.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy piec w piekarniku lub smażyć na patelni.
I gotowe - życzymy smacznego!