Chcąc ugotować pyszną botwinkę, będziesz potrzebował:
- duży pęczek botwiny z buraczkami
- porcję rosołową
-1, 5 l wody
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 dużą lub 2 mniejsze marchewski
- 4 liście laurowe
- korzeń pietruszki
- około ¼ korzenia selera
- 1 cebulę
- łyżkę masła
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2, ewentualnie 3 łyżki soku z cytryny
- śmietankę 30 proc. (około 100 g)
- sól, pieprz, ewentualnie koperek
Zacznij od wlania wody do garnka oraz dodania do niej porcji rosołowej, a także pokrojonych w kostkę warzyw. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. 5 minut później dodaj cebulkę podsmażoną uprzednio na oleju z masłem oraz same buraczki pokrojone w plasterki.
Po kolejnych 5 minutach dodaj liście i wlej sok z cytryny. Teraz gotuj nie dłużej niż 3 minuty, aby liście nie straciły swojego koloru. Zupa po doprawieniu solą i pieprzem jest gotowa do podania!
Możesz też dodać jajo ugotowane na twardo lub koperek. Smacznego!!!