Umiecie robić kotlety mielone? Fałszywe zróbcie tak samo, jak te „prawdziwe” – jedyna różnica jest taka, że do fałszywych należy dodać ugotowaną kaszę jaglaną.

Jeśli nie umiecie robić kotletów mielonych lub chcecie wypróbować nasz sposób ich przyrządzania, to skorzystajcie z poniższego przepisu.

Składniki

0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
2/3 szklanki kaszy jaglanej
2 jajka
Czerstwa bułeczka namoczona w mleku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oregano
0,5 łyżeczki ostrej papryki
0,5 łyżeczki kurkumy
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
Bułka tarta do obtoczenia kotletów.

Wskazówki

Bułeczkę namoczyć w mleku. Przygotować kaszę jaglaną, wrzucić do dużej miski i zostawić do przestudzenia. Cebulę drobniutko posiekać i zeszklić na patelni (na małej ilości oleju). Dodać do kaszy. Kiedy kasza i cebula będą już przestudzone, dodać mięso, jajka, sól, przyprawy, wycisnąć czosnek. Całość dobrze wyrobić. Uformować kotlety. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.