Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i lecznicze posiada bób oraz komu i dlaczego może zaszkodzić.

Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.

Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.

Gotowany bób w 100 g zawiera nie mało, bo aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Bób może pomóc kontrolować wagę, ponieważ spowalnia proces trawienia i na długo daje uczucie sytości. Ponadto jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B - substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. W związku z tym bób pomoże przetrwać kryzys w czasie odchudzania.

Według zaleceń specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, kobieta ciężarna powinna spożywać dziennie minimum 400 mikrogramów kwasu foliowego. Witamina B9 bierze bowiem udział w procesie wzrostu i rozwoju nowych komórek, a tym samym może zapobiec wystąpieniu ciężkich wad rozwojowych u płodu. 100 g świeżych ziaren bobu zawiera aż 423 mikrogramy tej cennej witaminy, w związku z czym pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Bób jest pomocny w leczeniu zarówno niedokrwistości mikrocytarnej - będącej konsekwencją niedoboru żelaza, jak i i anemii megaloblastycznej, spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12.

Zarówno żelazo, jak i kwas foliowy są niezbędne w procesie produkcji krwinek czerwonych, które są odpowiedzialne za transport tlenu do wszystkich komórek w organizmie. W przypadku obu rodzajów niedokrwistości proces ten ulega zaburzeniu.

Bób jest bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego w związku z tym, przy jednoczesnym przyjmowaniu odpowiednich dawek witaminy B12 z innych źródeł, skutecznie pomaga w leczeniu anemii megaloblastycznej.

Bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową, ze względu na obecność składników purynowych, które przyczyniają się do powstawania kamieni szczawianowych w nerkach.

Ponadto bób może sporadycznie powodować poważne reakcje alergiczne. Do wystąpienia objawów chorobowych po spożyciu bobu dochodzi zazwyczaj u osób cierpiących na fawizm (tzw. chorobę fasolową) - genetycznie uwarunkowaną chorobę związaną z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (enzymu G6PD).

Niektóre leki przeciwko chorobie Parkinsona produkowane są na bazie bobu, ponieważ jest on naturalnym źródłem lewodopy - biologicznie aktywnej formy dopaminy (neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przesyłanie impulsów między komórkami nerwowymi). Lewodopa może przechodzić z krwi do mózgu, gdzie jest przetwarzana w brakującą dopaminę, dzięki czemu poprawia sprawność ruchową chorego. Jednak według specjalistów z University of Maryland Medical Center osoby z chorobą Parkinsona, które zażywają tabletki z lewodopą i chcą spożywać bób, powinny najpierw skonsultować się z lekarzem. Badania wykazały, że bób uniemożliwia właściwe wykorzystanie leku, znacząco zwiększając jego stężenie we krwi. (za: poradnikzdrowia.pl)

PRZEPISY:

SAŁATKA Z BOBEM, CUKINIĄ I MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI (2 PORCJE):

  • kremowa mozzarella: 10 małych kuleczek mozzarelli lub 1/2 dużej mozzarelli w kulce + 3 łyżki śmietanki kremowej UHT 30% + sól i pieprz

  • 6 liści sałaty rzymskiej lub lodowej + ewentualnie garść rukoli

  • 8 cienkich plasterków cukinii, zrobionych za pomocą obieraczki do warzyw

  • 1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu

  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

GRZANKI CZOSNKOWE:

  • 4 kromki ukośnie pokrojonej bagietki

  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku

  • sól

  • 1 łyżka miękkiego masła (można zastąpić oliwą z oliwek)

WINEGRET:

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej

Przygotowanie: 

SAŁATKA Z BOBEM I CUKINIĄ:

  • Kuleczki mozzarelli poszarpać lub przekroić na połówki, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem, odstawić.

  • Sałatę i ewentualnie rukolę rozłożyć do dwóch talerzy, przekładając je plastrami cukinii i bobem. Dodać kremową mozzarellę, posypać szczypiorkiem i natką pietruszki.

  • Polać winegretem i ewentualnie dodatkową oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku. Podawać z grzankami (przepis poniżej).

GRZANKI CZOSNKOWE:

  • Posiekany czosnek posypać solą i rozetrzeć na desce końcem noża, wymieszać z miękkim masłem, posmarować bagietkę i opiec pod grillem w piekarniku lub w tosterze. (kwestiasmaku.pl)

***

Kotlety z bobu

Składniki:

  • 400 gram bobu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka kopru 
  • sól,pieprz
  • Dodatkowo:

    bułka tarta do panierowania

    mąka do panierowania

    olej do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórek. Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Bób kroimy lub rozgniatamy widelcem. Koperek drobno siekamy.Bób mieszamy z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej,koprem ,doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

***

Mefarka (pasta z bobu i mięsa)

Składniki:

  • 1/2 kg bobu

  • 70 dag mielonej wołowiny

  • 5 łyżek oleju

  • 3 jajka

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1/2 łyżeczki roztartego tymianku

  • 1,5 łyżeczki mieszanki korzennej (gałka muszkatołowa, cynamon, chilli, zmielone goździki)

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie:

Bób wypłukać, zalać 1/2 szklanki wody i trzema łyżkami oleju, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, gotować na małym ogniu, aż bób będzie miękki. Pozostały olej rozgrzać, włożyć mielone mięso, smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, wsypać mieszankę przypraw korzen­nych, sól, pieprz i tyle wody, aby przykryć mięso. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Rozgnieciony widel­cem bób wymieszać z mięsem. Wbić jajka i podgrzewać mieszając, aż białka się zetną. Przełożyć do salaterki, pozostawić do wystygnięcia. Doprawić do smaku po wystygnięciu. Podawać na zimno, skropioną sokiem z cytryny.

SMACZNEGO!