To danie swoje korzenie ma na Wyspach Brytyjskich. Zostało wymyślone w XVIII wieku. W roku 1809 przepis po raz pierwszy ukazał się w książce Marii Rundella "A New System of Domestic Cookery". Margaret Dods natomiast w swojej książce "The cook and housewife's manual", wydanej w 1826 r. nazwała to danie Scotch eggs - szkockie jajka. 

Składniki:
500 g mieszanego mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
5 jajek
1 mała sucha bułka pszenna
mleko do namoczenia bułki
sól do smaku
1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała cebula
2 łyżeczki ulubionej musztardy
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia

 

4 jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, ale niezbyt mocno.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Do mięsa dodać namoczoną bułkę, 1 roztrzepane jajko, cebulę, przyprawy i musztardę. Wszystko razem wyrobić. Porcje mięsa rozpłaszczać w dłoni. Nakładać jajko i dokładnie oblepiać je mięsem. Panierować z bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.