Cynamon może zmniejszać ryzyko chorób serca. Do takiego wniosku doszła amerykańska naukowiec, która zaprezentowała wyniki swych badań na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Doktor Vijaya Juturu prowadziła eksperymenty na szczurach. Przez dwanaście tygodni podawała im pokarm o bardzo dużej zawartości tłuszczu; dietę uzupełniała kontrolowanymi dawkami cynamonu. Okazało się, że szczury wcale nie tyły, tylko chudły. Wyraźnie skurczyła się tkanka tłuszczowa w okolicy brzucha, zwierzęta miały też zdrowsze poziomy cukru, insuliny i tłuszczu we krwi.

Zaobserwowano również więcej cząsteczek chroniących organizm przed stanem zapalnym. Zdaniem dr Juturu cynamon może mieć dobry wpływ także na układ krwionośny człowieka.

ynamon należy do najstarszych przypraw znanych człowiekowi. Pojawia się już w Starym Testamencie. Używano go do celów leczniczych, także w tradycyjnej medycynie chińskiej.

 

Ma zwalczać:

 

  • Przeziębienia
  • Wzdęcia
  • Nudności
  • Biegunki
  • Bolesne miesiączki

Ponadto dodaje energii oraz witalności oraz poprawia krążenie, dzięki czemu łatwiej się nam rozgrzać.

Pamiętać należy także, że to cudowne źródło manganu, błonnika, wapnia czy żelaza. Już pół łyżeczki tej przyprawy dziennie pozwolą wyraźnie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

 

Wiele badań potwierdza także jego pozytywne działania na regulację poziomu cukru we krwi. To ważna informacja dla cukrzyków – zanim jednak zaczniemy stosować go terapeutycznie – skonsultujmy sprawę z lekarzem, zwłaszcza jeśli bierzemy na cukrzycę jakieś leki.

Cynamon Wspomaga także leczenie infekcji drożdżowych, a nawet hamuje rozprzestrzenianie się komórek rakowych.

Jeśli cierpisz na bóle stawów – cynamon jest zdecydowanie Twoim sprzymierzeńcem. Pół łyżeczki tej przyprawy z miodem przed śniadaniem pozwoli przynieść ulgę w bólach stawów – wystarczy stosować cynamon przez tydzień.

Z działania cynamonu zadowoleni będą również studenci 0 poprawia funkcje poznawcze oraz pamięć.

Może też zwalczać bakterie E. coli oraz jest naturalnym konserwantem. Potrafi sobie radzić także z trądzikiem.

Przede wszystkim jednak – fantastycznie smakuje. Dlatego dodawajmy go do świątecznych potraw! Jednak tak jak z wszystkim – z cynamonem przesadzać nie wolno. Zawarta w nim kumaryna może bowiem uszkodzić wątrobę. Bezpieczna ilość tego związku to 0,1 mg na kilogram masy ciała w ciągu dnia.

mod/iar, fronda.pl