Naleśniki kojarzą się przede wszystkim ze słodkim deserem. Wszyscy uwielbiamy je w wersji z serem, albo dżemem. Ale to danie można przygotować na niezliczoną liczbę sposobów. Na przykład na ostro, z mięsem - ten właśnie sposób proponujemy.

Przepis może wydawać się skomplikowany, pracochłonny i wymagający wielu składników, ale gwarantujemy, że smak naleśników przynoszący na myśl meksykańskie burrito wynagrodzi wszelkie trudy.

Oto czego potrzebujemy:

700 dag pieczeni wieprzowej
duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
1/2 puszki czerwonej fasoli
50 do 60 dag pieczarek
1/2 papryki czerwonej oraz żółtej
pomirody w puszce w soku pomidorowym
kawalek zółtego sera

Na naleśniki:
szklanka mleka
szklanka wody
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli

Przyprawy:
ziarenko smaku uniwersalne
curry
papryka ostra
pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie: 

Siekamy drobno cebulę i rozgniatamy czosnek na prasce. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Zmażymy czosnek i cebulę, aż się przyrumienią na złoty kolor. Potem dodajemy mięso wieprzowe pokrojone w kostkę. Dodajemy również przyprawy (curry, ostrą paprykę itd.).

Podsmażamy mięso, aż się przyrumieni. Potem dodajemy pieczarki, paprykę, czerwoną fasolę oraz pomidory. Ważne! Pomidory dodajemy na patelnię razem z sokiem, który jest w puszce. 

Dusimy wszystko na małym ogniu przez ok. półtorej godziny. 

Przygotowujemy naleśniki średniej grubości, dodajemy do nich odrobinę ostrej papryki. 

Teraz pozostało już tylko nałożenie przygotowanego farszu na naleśniki, zwinięte naleśniki smarujemy sosem, możemy na wierzchu położyć odrobinę startego sera. I to pyszne danie jest już gotowe! 

daug