SKŁADNIKI LECZO:

  • 3 papryki – najlepiej w trzech kolorach – czerwona, zielona, żółta

  • 5 białych cebul

  • 200 g kiełbasy chorizo – w wersji pikantej

  • 5 pomidorów

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE LECZO:

Rozpoczynamy od pokrojenia kiełbasy chorizo w kosteczkę. Następnie przygotowujemy cebulę, krojąc ją w piórka. Na patelnię wlej około dwie łyżki oliwy i rozgrzej. Wrzuć chorizo i smaż przez około 3-4 minuty. Kiełbasa powinna puścić tłuszcz.

Gdy kiełbasa się usmaży, wyjmujemy ją z garnka, przy pomocy cedzaka, tak aby tłuszcz pozostał w garnku.
Przyda nam się do podduszenia papryki. Dzięki tłuszczowi z chorizo, papryka przejmie smaki i ostrość (Jeśli użyjemy chorizo pikantnej).

Teraz kroimy paprykę w paseczki. Wrzucamy do garnka. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z pokrojoną wcześniej cebulą. 

Dodajemy jeszcze 2 łyżki margaryny i dusimy wszystko razem przez około 1 h.

Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu aby od spodu nie przywarło do garnka.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Jeżeli lubimy na ostro możemy dodać łyżeczkę ostrej papryki w proszku.
Ponieważ nasza chorizo była pikantna, to zaostrzyła nam danie i dodaliśmy tylko szczyptę papryki ostrej.

Pozostawiamy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 45 minut.
Gdy warzywa zmiękną, dodajemy chorizo.

Dusimy jeszcze przez ok. 15 minut tak aby kiełbasa zmiekła.

Tak przygotowane leczo najlepiej jeść gorące i z bagietką, po prostu maczając ją w sosie powstałym w leczo.

alemeksyk.eu