Oto przepis na wyjątkowo aromatyczne i pyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie - od najmłodszych dzieci począwszy. Czas aktywnego przygotowania to zaledwie kilkanaście minut, a efekty... nieziemskie!

Potrzebujemy:

- kilogram mielonego mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka);

- 30 plastrów surowej szynki, np. szynki szwarcwaldzkiej;

- 2 duże cebule;

- przyprawy (pieprz, sól lub inne do smaku).

 

Mięso doprawiamy, dodajemy jajko i lepimy jak na zwykłe mielone - jedyna różnica, to kulki muszą być nieco wydłużone. Zawijamy je następnie w plastry szynki i układamy w brytfannie. Całość zalewamy wodą - najlepiej bulionem lub wywarem warzywnym (może być też woda z dodatkiem kostki rosołowej). Zalewamy do połowy wysokości mielonych.

Następnie układamy posiekaną w paski cebulę na wszystkich mielonych. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Uwaga - mielonych nie trzeba zawijać nitką czy przebijać wykałaczką, wszystko doskonale trzyma się samo.

Przy podawaniu gorących jeszcze mielonych można przyprószyć je delikatnie utartym serem.

Podajemy z ziemniakami bądź kaszą.

Smacznego!

mod