Oto przepis na wyjątkowo aromatyczne i pyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie - od najmłodszych dzieci począwszy. Czas aktywnego przygotowania to zaledwie kilkanaście minut, a efekty... nieziemskie!
Potrzebujemy:
- kilogram mielonego mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka);
- 30 plastrów surowej szynki, np. szynki szwarcwaldzkiej;
- 2 duże cebule;
- przyprawy (pieprz, sól lub inne do smaku).
Mięso doprawiamy, dodajemy jajko i lepimy jak na zwykłe mielone - jedyna różnica, to kulki muszą być nieco wydłużone. Zawijamy je następnie w plastry szynki i układamy w brytfannie. Całość zalewamy wodą - najlepiej bulionem lub wywarem warzywnym (może być też woda z dodatkiem kostki rosołowej). Zalewamy do połowy wysokości mielonych.
Następnie układamy posiekaną w paski cebulę na wszystkich mielonych. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Uwaga - mielonych nie trzeba zawijać nitką czy przebijać wykałaczką, wszystko doskonale trzyma się samo.
Przy podawaniu gorących jeszcze mielonych można przyprószyć je delikatnie utartym serem.
Podajemy z ziemniakami bądź kaszą.
Smacznego!
mod