Wspaniały przepis na doskonały pasztet z soczewicy!

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm:
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
3 łyżki bułki tartej
łyżka sosu sojowego
czubata łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
olej
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Soczewicę gotować w osolonej wodzie aż do rozpadnięcia się, czyli jakieś 15-18 minut.

2. W międzyczasie marchewki zetrzeć na tarce lub zblendować i dusić na dnie głębokiego rondla razem ze wszystkimi przyprawami.

3. Miękką soczewicę dokładnie odcedzić i odcisnąć z wody. Połączyć z marchew¬ką, dodać bułkę tartą i doprawić solą oraz pieprzem.

4. Masę przełożyć do keksówki posmarowanej delikatnie olejem i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Najpyszniejszy rozsmarowany na świeżym chlebie z kolendrą albo pietruszką.

Przepis pochodzi ze strony jadlonomia.com