Jesienią- zwłaszcza w tak deszczowy dzień jak dziś- trzeba koniecznie jakoś się rozgrzać. Jako że ruszył sezon na dynie, polecamy zupę dyniową w orientalnej wersji.

Składniki:

4 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

1 por

kawałek kory cynamonowej

2 papryczki chilli

8 posiekanych liści kaffir

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1,5 dyni (powinna być obrana i pokrojona w kawałki)

3 łyżki sosu rybnego lub sojowego

Do posypania: uprażone ziarna, takie jak biały i czarny sezam, słonecznik, dynia i inne

Sposób przygotowania:

Obierz i drobno pokrój marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj pora pokrojonego na kilka części. Wszystko to zalej 2,5 litra zimnej wody i przez ok. 2 godziny gotuj na małym ogniu.

Przyprawy upraż na patelni. Przełóż je do bawełnianego woreczka lub metalowej siatki i na godzinę dodaj do gotującego się bulionu. Ugotowane warzywa odcedź, przełóż dynię do bulionu i przez godzinę gotuj razem z przyprawami.

Pozbądź się przypraw. Zupę zmiksuj na krem. Na koniec dopraw zupę sosem rybnym lub sojowym i posyp wedle uznania prażonymi ziarnami.

Smacznego!!!