Jesienią- zwłaszcza w tak deszczowy dzień jak dziś- trzeba koniecznie jakoś się rozgrzać. Jako że ruszył sezon na dynie, polecamy zupę dyniową w orientalnej wersji.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
kawałek kory cynamonowej
2 papryczki chilli
8 posiekanych liści kaffir
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1,5 dyni (powinna być obrana i pokrojona w kawałki)
3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
Do posypania: uprażone ziarna, takie jak biały i czarny sezam, słonecznik, dynia i inne
Sposób przygotowania:
Obierz i drobno pokrój marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj pora pokrojonego na kilka części. Wszystko to zalej 2,5 litra zimnej wody i przez ok. 2 godziny gotuj na małym ogniu.
Przyprawy upraż na patelni. Przełóż je do bawełnianego woreczka lub metalowej siatki i na godzinę dodaj do gotującego się bulionu. Ugotowane warzywa odcedź, przełóż dynię do bulionu i przez godzinę gotuj razem z przyprawami.
Pozbądź się przypraw. Zupę zmiksuj na krem. Na koniec dopraw zupę sosem rybnym lub sojowym i posyp wedle uznania prażonymi ziarnami.
Smacznego!!!