Pizzę można zrobić ze wszystkim - ale na pewno warto zrobić z boczkiem. Oto doskonały przepis. Smacznego!!!
Ciasto na pizzę:
2 szklanki mąki
42 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
szklanka letniej wody
Boczkowy farsz:
30 dag boczku wędzonego
5 pieczarek
30 dag cebuli
3 łyżki oliwy
pieprz
sól
przyprawa do pizzy
puszka pomidorów krojonych
30 dag startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy drożdże. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i nieco wody (ale nie całą szklankę). Ugniatamy aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny, aż ciasto wyrośnie.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podobnie czynimy z pieczarkami. Obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę doprowadzamy do lekkiego zeszklenia na oliwie. Pomidory odsączamy, a następnie wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą w misce, dodając przy tym sól, pieprz i przyprawę do pizzy.
Ciasto wykładamy na blachę (rzecz jasna, już wyrośnięte). Rozprowadzamy dokładnie, a także nakłuwamy widelce, aby dobrze wyrosło w piekarniku. Nakładamy nasz boczkowy farsz.
Pizzę wkładamy do pieca na 30-35 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy starty ser.
Smacznego!