Pizzę można zrobić ze wszystkim - ale na pewno warto zrobić z boczkiem. Oto doskonały przepis. Smacznego!!!

 

Ciasto na pizzę: 

2 szklanki mąki
42 g drożdży
szczypta soli
2 łyżki oliwy
szklanka letniej wody

Boczkowy farsz:

30 dag boczku wędzonego
5 pieczarek
30 dag cebuli
3 łyżki oliwy
pieprz
sól
przyprawa do pizzy
puszka pomidorów krojonych

30 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania: 

Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy drożdże. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i nieco wody (ale nie całą szklankę). Ugniatamy aż do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny, aż ciasto wyrośnie. 

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podobnie czynimy z pieczarkami. Obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę doprowadzamy do lekkiego zeszklenia na oliwie. Pomidory odsączamy, a następnie wszystkie wymienione składniki łączymy ze sobą w misce, dodając przy tym sól, pieprz i przyprawę do pizzy. 

Ciasto wykładamy na blachę (rzecz jasna, już wyrośnięte). Rozprowadzamy dokładnie, a także nakłuwamy widelce, aby dobrze wyrosło w piekarniku. Nakładamy nasz boczkowy farsz.

Pizzę wkładamy do pieca na 30-35 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy starty ser.

Smacznego!