Dziś tłusty czwartek, a to oznacza, że pączków w domu nie może zabraknąć. Najlepiej, oczywiście, nie tych z cukierni, ale zrobionych własnoręcznie. Wtedy możemy mieć pewność co do składników, z których są przygotowane oraz zadbać o odpowiednią ilość nadzienia!

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko ciepłe 250 ml,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
  • jajka 4 sztuki "M",
  • mąka tortowa 70 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • spirytus 1 łyżka,
  • masło stopione 10 dag,
  • dżem domowy śliwkowy 300 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy do smażenia 1 litr

Przygotowanie:

Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.

Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.

Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.

Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.

SMACZNEGO!!!