Mak to jednoroczna roslina, rodząca niewielkie nasionka, które w makówkach, jak w grzechotkach, przy potrząsaniu dają miły dla ucha odgłos. Jej kwiaty urzekają delikatnością i płomienno-czerwonym ubarwieniem. Kwiaty maku występują także w kolorze szarym, niebieskim, białym, w odcieniach fioletu i różu Mak występuje w Europie i Azji Mniejszej. Pochodzi z rodziny Papaveraceae. Od dawna ceniony jako wszechstronny lek na niepokój i bezsenność i przede wszystkim energetyczny składnik świątecznych potraw.
Co zawiera mak?
Mak to kopalnia witamin, minerałów, błonnika, białka, wartościowych tłuszczy nienasyconych NNKT (omega 6) i wielu innych bardzo cennych związków:
Minerały w 100 g
wapń Ca - około 1400 mg !!!
magnez Mg 350 mg !!
żelazo Fe 10 mg !!!
potas K 720 mg !!!
fosfor P 880 mg
cynk Zn 8 mg !!!
mangan Mn 7 mg
Białko
około 20 g na 100 g suchego produktu
Błonnik
około 20 g na 100 g suchego produktu
Kalorie
około 500 cal
Niektóre źródła podają poniżej 500 kalorii inne powyżej - więc uśredniłam dane. Jakby nie było mak ma sporo kalorii, lecz nie są to puste kalorie, bo obfitują zadziwiająco w wiele cennych makro i mikroelementów, witamin, kwasów tłuszczowych, białka, fitosteroli i błonnika.
Właściwości lecznicze
dobroczynny wpływ na stan kości, stawów, produkcje czerwonych krwinek
poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci (mak ma dużo cynku)
prawidłowa praca serca i układu krwionośnego
działanie uspokajające układ nerwowy i lepsze funkcjonowanie mózgu
obniżanie złego cholesterolu i ryzyka miażdżycy
właściwości przeciwrakowe (dzięki zawartości antyoksydantów)
reguluje pracę jelit, florę bakteryjną i wydalanie
kwiaty maku w ziołolecznictwie wykorzystywane są do łagodzenia kaszlu i chrypki
przemysł farmaceutyczny wykorzystuje roślinę do produkcji lekarstw silnie uśmierzających ból, jak kodeina i morfina