Lekkie, proste, zdrowe, pyszne - czego chcieć więcej? To danie zaspokoi nasze podniebienie i głód, a przy tym jest bardzo zdrowe!

Pieczone buraki z serem feta i pietruszką pozornie mogą jawić się jako dziwny zestaw. Nic bardziej mylnego! To naprawdę przepyszne połączenie, które może stanowić wartościową przekąskę, albo wspaniały dodatek do obiadu.

Buraki upieczone objawiają naprawdę doskonały smak. Z pewnością warto na niego poczekać, choć chwilę może to potrwać. Te warzywa zależnie od rozmiaru buraka mogą piec się nawet do 2 godzin.

WYKONANIE

buraki dokładnie umyć i wyszorować. Nie należy ich obierać

następnie nasmarować je odrobiną oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym

piec w 190°C przez ok. 1 i 1/2 godziny, a nawet do 2 godzin – aż będą miękkie ale jędrne (można to łatwo sprawdzić wbijając widelec), a skórka się pomarszczy i wybrzuszy. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Małe sztuki upieką się o wiele szybciej niż duże

po upieczeniu buraki chwilę przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Dobrze jest pracować z burakami w rękawiczkach, bo barwią skórę

wymieszać wszystkie składniki sosu

przestudzone i obrane buraki pokroić w średnią kostkę, a następnie dodać do nich sos i wymieszać

zieloną pietruszkę posiekać i wmieszać delikatnie do buraków

buraki wyłożyć na talerz i posypać z wierzchu pokruszonym serem feta

daug