Jedna z najbardziej skutecznych roślin, zwalczająca choroby nowotworowe za sprawą adenozyny. Ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w zwalczaniu bakterii chorobotwórczych.
Dla przewodu pokarmowego to prawdziwy skarb, bo oprócz zwalczania bakterii, jest nr 1 w niszczeniu groźnego drożdżaka, zatruwającego również inne części organizmu.
Znakomity środek rozrzedzający krew, zapobiegający wylewom, miażdżycy, obniża cholesterol oraz zapobiega sklejaniu się płytek krwi.
Jakby było mało, stosuje się go w leczeniu arteriosklerozy, bólów głowy, szumów usznych czyli tinnitusa oraz zakrzepowych stanów zapalnych żył głębokich. Regeneruje jelita. Posiada ogromne ilości żelaza, w czym tez jest liderem (30 razy więcej od brata hodowlanego), dlatego stosowany jest w leczeniu anemii i niedoborów żelaza. Bardzo korzystnie wpływa na zapobieganie arytmii serca, jak również wszelkich chorób związanych z tym organem.
Wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, szczególnie sałatek, eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetwarzanych produktach spożywczych.
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Od czasu kiedy mam go w ogródku próbuję robić z jego udziałem różne potrawy. Takie jak gołąbki. To też świetny dodatek do sałatek wiosennych i innych dań. Jadąc na Święta Wielkiej Nocy do rodziców miałam cały pęczek czosnku niedźwiedziego, zerwany we własnym ogródku. Jeszcze nie wiedziałam co z niego zrobię, choć już miałam pewne plany. Potrzebne było nadzienie do jajek na śniadanie Wielkanocne. I powstało, jedno z czosnku niedźwiedziego, a drugie z dodatkiem żółtych kwiatów forsycji. To też świetny dodatek do pieczywa.
Czosnek niedźwiedzi można również wykorzystać do sporządzenia prozdrowotnej, wzmacniającej odporność nalewki. Zażywać ją warto w okresach obniżonej odporności.
Najpierw należy zebrać świeże liście czosnku niedźwiedziego i opłukać pod zimną wodą, po czym drobno je posiekać i przełożyć do szklanej butelki lub słoika, lekko ugniatając kolejne porcje za pomocą drewnianej łyżki.
Gdy naczynie zostanie całkiem zapełnione, całość należy zalać wódką lub spirytusem, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Butelka lub słoik powinny zostać odstawione w ciepłe, najlepiej słoneczne miejsce na dwa tygodnie. Po tym okresie nalewkę można przecedzić, sam zaś ekstrakt z czosnku przelać do mniejszego naczynia. Nalewkę przetrzymywać można przez 3 lata. Przyjmować naraz nie więcej niż 10-15 kropli rozrzedzonych wodą.
bbb