Co wiemy o czarnej rzepie? Prawie nic. A okazuje się, że czarną rzepę znano już w starożytnym Egipcie, o czym świadczyć mogą hieroglify na egipskich piramidach – podawano ją wraz z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym piramidę Cheopsa.
Czarna rzepa jest tak naprawdę odmianą rzodkiewki i tak samo jak ona ma dość ostry, charakterystyczny smak. Dzięki wyrazistemu smakowi możemy z powodzeniem stosować ją jako dodatek do kanapek – zamiast zwykłej rzodkiewki, pomidora czy ogórka. Taka zamiana na czarną rzepę może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Ale co najważniejsze, czarna rzepa posiada mnóstwo bogatych składników dla naszego organizmu.
I tak Czarna rzepa dostarcza nam: potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk, witaminy C, A, B, błonnik. Poza tym zawiera enzymy, białka i fitincydy – substancje bakteriobójcze.
A co może leczyć czarna rzepa? Np:
- czarna rzepa leczy schorzenia wątroby, woreczka żółciowego i niestrawności, to właśnie na jej bazie produkowany jest lek raphacholin,
- wspomaga trawienie,
- stosowano ją w kuracjach mających leczyć anemie,
- pomaga przy zaparciach (dzięki dużej zawartości wody i błonnika),
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
- wspomaga w oczyszczaniu organizmu,
- wzmacnia skórę i włosy, nadaje im piękny wygląd,
- jest polecana w przypadku reumatyzmu, nerwobólach, bólach gośćcowych,
- sok z czarnej rzepy stosowany jest na wzmocnienie i w leczeniu kaszlu – dlatego warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o osłabienie organizmu i chrypkę,
Mimo tak dobrego wpływu są pewne przeciwwskazania do spożywania czarnej rzepy. Są to: silna niewydolność serca, nerek, nadkwaśność lub wrzody żołądka, nieżyt jelita cienkiego. Jeżeli cierpimy na jakieś z tych schorzeń, lepiej rzepę omijać.
A teraz kilka propozycji na wykorzystanie czarnej rzepy:
Surówka z czarnej rzepy
Potrzebujemy:
-
3 rzepy,
-
marchew,
-
jabłko,
-
czerwona cebulka,
-
sok z 1/2 cytryny,
-
2-3 łyżki gęstej śmietany,
-
łyżka majonezu,
-
sól, pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE: Obieramy i płuczemy rzepę, marchew. Rzepę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i mieszamy. Na tarce ścieramy również marchew i jabłko (jabłko na grubych oczkach). Drobno kroimy cebulę. Dodajemy śmietanę, majonez i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu.
Galicyjska sałatka z czarnej rzepy i fasoli
Składniki:
-
1 duża czarna rzepa,
-
150g ugotowanej drobnej, białej fasoli,
-
cebula,
-
2 średnie ugotowane ziemniaki,
-
2 łyżki oliwy,
-
sól, pieprz,
-
jajko (do dekoracji).
PRZYGOTOWANIE: Rzepę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy. Fasolkę rozgniatamy na miazgę, rozgniatamy również ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oliwy, przyprawiamy pieprzem i dobrze mieszamy. Podajemy w salaterce udekorowane posiekanym jajkiem i całymi fasolkami.
Gulasz wieprzowy z czarną rzepą
Składniki:
-
ok 2 kg rzepy,
-
1 kg mięsa wieprzowego bez kości,
-
2 łyżki mąki,
-
tłuszcz,
-
200 ml gęstej śmietany,
-
sól.
PRZYGOTOWANIE: Rzepę obieramy i kroimy w ósemki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie obsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzamy, dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 45 minut. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.
na podstawie: naturalneoczyszczanie.pl