Co wiemy o czarnej rzepie? Prawie nic. A okazuje się, że czarną rzepę znano już w starożytnym Egipcie, o czym świadczyć mogą hieroglify na egipskich piramidach – podawano ją wraz z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym piramidę Cheopsa.

Czarna rzepa jest tak naprawdę odmianą rzodkiewki i tak samo jak ona ma dość ostry, charakterystyczny smak. Dzięki wyrazistemu smakowi możemy z powodzeniem stosować ją jako dodatek do kanapek – zamiast zwykłej rzodkiewki, pomidora czy ogórka. Taka zamiana na czarną rzepę może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Ale co najważniejsze, czarna rzepa posiada mnóstwo bogatych składników dla naszego organizmu.

I tak Czarna rzepa dostarcza nam: potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk, witaminy C, A, B, błonnik. Poza tym zawiera enzymy, białka i fitincydy – substancje bakteriobójcze.

A co może leczyć czarna rzepa? Np:

- czarna rzepa leczy schorzenia wątroby, woreczka żółciowego i niestrawności, to właśnie na jej bazie produkowany jest lek raphacholin,

- wspomaga trawienie,

- stosowano ją w kuracjach mających leczyć anemie,

- pomaga przy zaparciach (dzięki dużej zawartości wody i błonnika),

- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,

- wspomaga w oczyszczaniu organizmu,

- wzmacnia skórę i włosy, nadaje im piękny wygląd,

- jest polecana w przypadku reumatyzmu, nerwobólach, bólach gośćcowych,

- sok z czarnej rzepy stosowany jest na wzmocnienie i w leczeniu kaszlu – dlatego warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o osłabienie organizmu i chrypkę,

Mimo tak dobrego wpływu są pewne przeciwwskazania do spożywania czarnej rzepy. Są to: silna niewydolność serca, nerek, nadkwaśność lub wrzody żołądka, nieżyt jelita cienkiego. Jeżeli cierpimy na jakieś z tych schorzeń, lepiej rzepę omijać.

A teraz kilka propozycji na wykorzystanie czarnej rzepy:

Surówka z czarnej rzepy

Potrzebujemy:

  • 3 rzepy,

  • marchew,

  • jabłko,

  • czerwona cebulka,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,

  • łyżka majonezu,

  • sól, pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE: Obieramy i płuczemy rzepę, marchew. Rzepę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i mieszamy. Na tarce ścieramy również marchew i jabłko (jabłko na grubych oczkach). Drobno kroimy cebulę. Dodajemy śmietanę, majonez i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu.

Galicyjska sałatka z czarnej rzepy i fasoli

Składniki:

  • 1 duża czarna rzepa,

  • 150g ugotowanej drobnej, białej fasoli,

  • cebula,

  • 2 średnie ugotowane ziemniaki,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól, pieprz,

  • jajko (do dekoracji).

PRZYGOTOWANIE: Rzepę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy. Fasolkę rozgniatamy na miazgę, rozgniatamy również ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oliwy, przyprawiamy pieprzem i dobrze mieszamy. Podajemy w salaterce udekorowane posiekanym jajkiem i całymi fasolkami.

Gulasz wieprzowy z czarną rzepą

Składniki:

  • ok 2 kg rzepy,

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości,

  • 2 łyżki mąki,

  • tłuszcz,

  • 200 ml gęstej śmietany,

  • sól.

PRZYGOTOWANIE: Rzepę obieramy i kroimy w ósemki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie obsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzamy, dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 45 minut. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.

na podstawie: naturalneoczyszczanie.pl