Składniki:

 

  • płatki owsiane1,5 szklanki
  • ziarna słonecznika1 szklanka
  • pestki dyni1/3 szklanki
  • siemię lniane3/4 szklanki
  • migdały lub orzechy laskowe1/2 szklanki
  • zmielone siemię lniane10 łyżek
  • sól1-2 łyżeczki
  • melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy1 łyżka
  • olej kokosowy4 łyżki
  • woda

 

Chleb bez mąki, czyli chleb z samych ziaren - znany też jako "chleb zmieniający życie" - life-changing bread. Jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje żadnego zakwasu ani drożdży. Jak go zrobić? Oto łatwy przepis:

1. W misce mieszamy składniki suche
2. W drugiej misce mieszamy wodę, roztopiony olej kokosowy oraz syrop lub melasę
3. Łączymi zawartość obu misek i mieszamy
4. Odstawiamy zmieszaną masę na przynajmniej 2 godziny
5. Wkładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ją łyżką lub dłońmi.
6. Wsadzamy rzecz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut

I gotowe! Chleb, gdy ostygnie, można swobodnie kroić i traktować jako podstawę do znakomitych i zdrowych kanapek

LUB ALTERNATYWNIE - CHLEB Z WARZYW

 

  • jajka – 7 większych albo 8 średnich
  • starte warzywa (np. jedna cukinia i dwie marchewki) – jedna pełna szklanka
  • masło klarowane (albo zwykłe lub oliwa z oliwek) – pół szklanki
  • mąka kokosowa – 1/3 szklanki
  • mąka lniana – 1/3 szklanki
  • pestki z dyni – 1/4 szklanki
  • ocet jabłkowy – łyżka
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól – łyżeczka
  • przyprawy (bazylia, cebula suszona…) – opcjonalnie

     

Warzywa należy zetrzeć na drobnej tarce,  musisz uzyskać pełną szklankę, dobrze wypełnioną – uciskaj w niej warzywa i postaraj się dobrze odsączyć z nich sok. Można też użyć same marchewki, marchewki z batatem lub inne kombinacje warzyw (np. seler, bakłażan, buraki, dynia…), choć pamiętaj, że wiele z nich ma dużo więcej węglowodanów niż cukinia.

W misce ubij mikserem wszystkie mokre składniki (poza warzywami), postaraj się uzyskać trochę luźną, puszystą strukturę. Dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp starte warzywa, połowę pestek dyni i dobrze wszystko wymieszaj. Wylej do foremki 10×20 cm,  piecz w 180° przez 50-60 minut.

mod