Cholesterol i choroby serca nie są ze sobą powiązane? Tak! Co więcej, cholesterol karmi Twój mózg!

Mózg potrzebuje cholesterolu żeby rosły nowe komórki nerwowe, i żeby te komórki funkcjonowały poprawnie. Gdy mózg jest pozbawiony cholesterolu - wtedy sytuacja jest gorsza. Bez wystarczającej ilości cholesterolu, mogą nawet dotknąć cię poważne choroby mózgu np. Alzheimera i Parkinsona. Cholesterol jest więc niezwykle wartościowy.

Ciekawe są ostatnie badania przeprowadzone w Centrym Diabetycznym Joslin. Naukowcy przeprowadzali tam badania na myszach. Badali tak genetycznie zmodyfikowane myszy, żeby ich mózgi nie mogły wytwarzać cholesterolu. W porównaniu ze zwykłymi myszami, te myszy miały bardzo mały mózg i ciężkie zaburzenia neurologiczne. Podobnie rzecz się ma z ludźmi chorymi na Alzheimera.

Jak mówił dr C. Ronald Kahn "„Te myszy nie tylko miały problem z uczeniem się i zapamiętywaniem, one nie mogły zachowywać się normalnie, np. budować gniazd”. Badanie z 2016 roku z kolei o lekach obniżających stężenie cholesterolu wyjaśniło, że łatwiej w tym przypadku o chorobę Parkinsona.

Wnioski? Chcesz uniknąć chorób Alzheimera i Parkinsona? Dostarczaj odpowiednią ilość cholesterolu do organizmu.
Poniższe produkty pomogą Ci zapewnić dobry poziom cholesterolu HDL:

Oliwa z oliwek
Fasola i rośliny strączkowe
Tłuste ryby: łosoś, makrela, biały tuńczyk, sardynki i pstrąg tęczowy
Siemię lniane i szałwia hiszpańska [chia]
Orzechy: brazylijskie, migdały, pistacje i włoskie
Owoce o dużej zawartości błonnika: jabłka, borówki czarne, maliny i gruszki
Produkty roślinne w kolorze czerwonym, niebieskim i purpurowym: śliwki, winogrona, granaty, buraki i bakłażany/oberżyny.

krp/Fronda.pl