Gdy nadchodzą upały, nie wyobrażam sobie stać przy garnkach i gotować gorący obiad. To męczarnia! Dlatego często wówczas sięgam po proste, szybkie dania, najlepiej na zimno. Najlepszym wyborem jest chłodnik – szczególnie ten z awokado.

To lekka, kremowa zupa, która świetnie chłodzi nas w trakcie upałów. Przepis jest prosty i szybki – konieczne będzie kilka składników oraz blender.

Aby przygotować zupę – zaopatrz się w 3 awokado, koniecznie dojrzałe. Do tego kup długi zielony ogórek, ok. pół litra kefiru, świeżą kolendrę (jeśli lubisz), limonkę. Przygotuj też pół szklanki zimnej wody oraz sól i pieprz.

Do tego potrzebować będziemy salsy, którą zrobimy z pomidora malinowego, połowy zielonego ogórka, połowy czerwonej cebuli, 3 łyżek oliwy oraz soli i pieprzu.

Rozpocznij od przekrojenia na pół awokado, z którego należy wyjąć pestkę, a miąższ łyżką przełożyć do miski. Dodaj wtedy obranego oraz pokrojonego na malutkie kawałki ogórka, posyp garścią kolendry, skórką otartą z 1 limonki oraz polej jej sokiem. W tym momencie dodajemy również kefir oraz wodę. Po zblendowaniu całości, dopraw wszystko solą i pieprzem oraz dodaje salsę przygotowaną z powyższych składników (pokój je, wymieszaj, dodaj oliwy i dopraw solą oraz pieprzem).

Smacznego!