Zupa cebulowa nie jest tak popularna w Polsce jak w innych krajach np. we Francji. A szkoda! Bo jest to naprawdę pyszne danie!

Co oczywiste, fundament zupy stanowi cebula, którą dłużo smażymy na bardzo małym ogniu. Zupę gotujemy na bulionie wołowym, możemy ją także podlać białym winem, choć nie jest to konieczne.

Składniki:

* bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny)

* cebula- 600 g

* białe wino- 160 ml
* masło klarowane- 30 g
* sól, pieprz do smaku
* natka pietruszki- do posypania
* chleb/bagietka- dodatkowo

* tarty, żółty ser- dodatkowo

Sposób przygotowania: 

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

Następnie w dużym rondlu należy stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.

Później zupę możemy podać z grzankami ze startym serem. Zupę przelewany do żaroodpornych naczyń, układamy w nich grzanki i wszystko zapiekamy w piecu. 

daug