Składniki na zupę z botwinki:

- pęk botwiny (małe buraczki)
- żeberko
- ząbek czosnku
- pęk koperku i pietruszki
- mała cebula
- niepełna łyżka octu
- śmietana 18%
- jarzynka, sól, pieprz
- listek laurowy i ziele angielskie
- przepis na botwinkę można wzbogacić o gotowane jajka

przygotowanie:

Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodajemy łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umytą botwinę - obieramy czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroimy razem z łodygami i częścią liści.

Gdy botwinka się zaczerwieni, (mniej więcej po 20 minutach od wrzucenia) do osobnego naczynia przelewamy chochlę botwinki i mieszamy ją ze śmietaną, następnie mieszankę wlewamy do garnka (dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i pietruszkę. (ofeminin.pl)