Mało kto z nas wie, że "jelita odpowiedzialne są nie tylko za przyswajanie substancji odżywczych z pokarmu. Odpowiadają także za naszą odporność. Odporność wspiera mikroflora jelita grubego. Żyje w nim od 500 do 1000 gatunków drobnoustrojów a ogólna masa bakterii jelitowych żyjących w ludzkim organizmie wynosi nawet 2 kg. Do najważniejszych i najbardziej pożytecznych z nich należą bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus oraz Bifidobacterium). Przyczyniają się do produkcji niezbędnych substancji, które zapobiegają procesom gnilnym kwasu mlekowego, są też lekiem na stany zapalne żołądka i jelit, działają antynowotworowo, wpływają na produkcję witamin z grupy B i K oraz przyswajanie niezbędnych składników odżywczych. Zaburzenia równowagi flory bakteryjnej powodują zespół jelita drażliwego, przewlekłe choroby zapalne jelit, rak okrężnicy i nieżyt żołądkowo-jelitowy. Na równowagę mikroflory jelitowej szkodliwy wpływ wywierają: sposób odżywiania i kuracje antybiotykowe (także antybiotyki, którymi nafaszerowane jest mięso)".

Dziś wielu oczarowało się specjalnymi produktami, które stymulują rozwój mikroflory jelitowej. Zalicza się do nich probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. Probiotyki to żywe bakterie. Najczęściej chodzi o bakterie znajujące się w produktach mlecznych i kiszonych.Prebiotyki to po prostu nierozpuszczalny błonnik (celuloza, ligniny itp). Prebiotyki występują naturalnie w żywności spożywanej na surowo. Synbiotyki to połączenie pierwszych i drugich. Wiele z tych syntetycznych specyfików jest skutecznymi jedynie w telewizyjnych reklamach".

W uzupełnieniu powyższego trzeba wiedzieć, że procesy fermentacyjne wymagają środowiska alkalicznego oraz to, że stany chorobowe zazwyczaj zmieniają pH w kierunku kwaśnym. Dlatego wiele kuracji należy wspierać odkwaszaniem organizmu za pomocą właściwego doboru diety. Nie od rzeczy jest stwierdzenie, że niesprawne jelita utrudniają wchłanianie zażywanych leków oraz niezbędnych dla naszego zdrowia substancji z pożywienia.

W tym kontekście burak jest idealnym prebiotykiem, który dodatkowo alkalizuje nasze jelita. Dlatego burak jest prostym remedium na niesprawność jelit, a zatem także na zwiększenie naszej odporności na choroby.

Za: zdrowiezdiety.wordpress.com