Tym razem wzięłam kaszę jaglaną z cukinią, przyprawiłam kuminem, ulubioną papryczką chilli i do tego pyszne świeże dodatki – papryka, awokado, czerwona cebulka i sos paprykowy.

Dopełnieniem była moja ulubiona sałatka caprese ze świeżymi listkami bazylii.

Wiem, że mięsożercy powiedzą, że to nie to samo, ale zaręczam to było pyszne.

Składniki na 4 porcje:

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej ,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 mała cukinia,
  • Reklama
  • Łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego,
  • Ząbek czosnku,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 papryczka chilli,
  • Awokado,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • sos – jogurt naturalny, papryka w proszku,
  • ½ opakowania miksu sałatkowego
  • sałatka Caprese:
  • pomidory,
  • ser mozarella – duża kula,
  • świeże listki bazylii,
  • oliwa, sos balsamico

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie sparzamy wrzątkiem – gotujemy w 2 szklankach wody około 20 minut a następnie studzimy.
  2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w drobne plasterki.
  3. Awokado obieramy i kroimy w plasterki. Czerwoną cebulę kroimy w talarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe plasterki.
  4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy cukinię, jajko, kumin, papryczkę chilli, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszamy wszystko. Na koniec formujemy kotlety, które obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju, średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakładamy na każdy plaster dość grubo pokrojonej mozarelli i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 10-15 minut – aż ser się roztopi.
  6. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, podobnie ser mozarella. Układamy warstwami pomidor, ser mozarella, bazylia, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sosem balsamico.
  7. Po wyjęciu burgera z piekarnika układamy warstwy – kotlet, sałatka, papryka, cebula, awokado a na koniec sos z jogurtu naturalnego wymieszany z czerwoną papryką w proszku.